Ájurvédské doporučení
Ájurvédské doporučení I. zahrnuje:
- pulzovou diagnostiku pro určení konkrétního konstitučního typu
- charakteristiku naměřeného typu
- výživu , denní režim, množství jídla a pití, na co si dávat pozor
- obnovení rovnováhy daného typu
Ájurvédské doporučení II. zahrnuje:
- marmovou diagnostiku vnitřních orgánů s chodidel
- návrh tělesných cvičení (ájurjóga)
- meditace
- terapeuticou hudbu Gándharvavédu
- aromaterapii
Toto je ukázka části ájurvédského doporučení pro konstituční typ Vítr
Potraviny, které obsahují převažující chutě vhodné pro konstituci Vítr:
Sladká – třtinový cukr, med, máslo, mléko, mléčné výrobky, pšenice, rýže, hrozny, meloun, těstoviny
Slaná – sůl, minerální soli, slanečky, slané brambůrky, zelenina ve slaném nálevu (houby)
Kyselá – nezralé maliny, jahody, nektarinky, rajčata, višně
Potraviny harmonizující váš tělesný typ Vítr:
Vhodné potraviny, které budete preferovat:
Obiloviny – rýže, nejlépe bílá, rýže basmati, pšenice (bílé pečivo, těstoviny, knedlíky), pšenice špalda, kuskus, oves (vařený), bílé pečivo, těstoviny, knedlíky, palačinky
Mléčné výrobky – většina mléčných výrobků je vhodná, mléko, smetana, šlehačka, nezrající sýry, máslo, přepuštěné máslo ghí, vajíčka, jogurt ředěný, tvaroh, mozzarella, Ricotta
Sladidla – melasa, med, palmový cukr, třtinový cukr, stévie
Oleje – olivový, sezamový, sádlo, slanina
Ovoce – většina sladkého ovoce, ananas, avokádo, banány, broskve, citron, datle, fíky, hroznové víno, jablka, kiwi, kokos, limetka, mango, maliny, melouny, meruňky, mandarinky, papája, pomeranče, rozinky, švestky, třešně, kompoty